Fotografie - din limba greacă:
φῶς phōs - lumină
γραφις graphis - a scrie.
Termenul de „fotografie” provine din limba greacă şi tradus literalmente înseamnă
„a picta cu lumină”.
Aceste fenomen de pictare cu lumină a fost observat încă din secolul al III-lea î.Hr. când Aristotel a descoperit faptul că dacă se realizează o gaură într-o cutie, pe peretele opus acesteia se va forma o imagine reală, însă răsturnată. (Vezi imaginea de mai sus)
Astfel, prima formă de aparat de fotografiat a fost, de fapt, o cameră obscură în care se putea observa imaginea răsturnată a unui obiect aflat în faţa acesteia.
În aceeaşi perioadă s-a descoperit că lumina înnegreşte clorura de argint şi că hiposulfitul de sodiu poate acţiona precum un „fixator”. Joseph Nicephore Niepce a folosit aceste trei proceduri pentru a transpune o imagine pe o placă metalică, iar calitatea era destul de ridicată.
Invenţia sa a fost preluată de Jacques Mande Daguerre, stabilindu-se astfel anul oficial al invenţiei fotografiei, 1839. În perioada următoare, s-au realizat tot mai multe descoperiri în domeniul fotografiei, creându-se astfel primele aparate de fotografiat şi primele filme realizate pe un suport de celuloid.